Online sykling – en ny trend

Nød skal lære naken kvinne å spinne – er det et ordtak som sier, og når neste hendelse i farta skriver om sykling, handler det som regel om det som skjer nå. Pandemien kom og det ser ikke ut som den skal gi seg helt ennå. Sykkelritt på sykkelritt ble avlyst, klassikere som har blitt arrangert i over hundre år stod i fare. Det var 2020, og når vi skriver 2021 så er situasjonen blitt enda litt mer uklar.

Online sykling – en ny trend
Online sykling – en ny trend

Det store arrangørene sier det blir både OL, Tour de France og VM, men vi kan ikke være helt sikre. Men det som er sikkert, er at vi allerede har teknologien som gjør det mulig for oss å utkjempe bataljene nok en gang. Det kalles blant annet online sykling, og er en digital løsning som gjør at utøverne kan konkurrere fra sine egne hjem eller treningsrom. I fronten er Zwift, en plattform som brukes av hundretusener hver dag.

Hvordan fungerer det?

Zwift er en plattform for multiplayer trening for blant annet sykling. Man trenger en såkalt rulle, og de som sykler vet godt hva dette er. Man fester sykkelen på rulla, ofte med koblingen til navet på bakhjulet. Rulla har festet en rullemotstand på bakhjulet slik at når man girer så vil også motstanden øke eller synke.

Rulla kan igjen være koblet til internett digitalt, slik at man kan følge med på en skjerm. Her blir det lagt ut reelle løyper eller fiktive løyper, alt etter hva man vil prøve seg på. Nyere teknologi gjør det mulig å samkjøre tusenvis av syklister samtidig.

Hvilke ritt blir arrangert?

Allerede i 2020 ble det første e-sykling rittet for proffer arrangert. Det var VM faktisk, og mange kjente syklister deltok. Vinnere i dameklassen ble Asleigh Pasio og i herreklassen det Jason Osborne som vant, relativt ukjente syklister. Så da er det bare å vente på VM 2021, som blir arrangert i løpet av våren.

Hvilke ritt blir arrangert
Hvilke ritt blir arrangert?

Du kan bli med

I Watopia er det tingene skjer. Og her kan man selv delta dersom man har utstyret som trengs. Det man må gjøre er å opprette en bruker på Zwift sin plattform og deretter legge inn nasjonalitet og konkurransedag. Grafikken er umåtelig reell og her er det bare å tre på seg sykkelskoene og solbrillene.

I Watopia kan man sykle så ofte man vil, og ofte møter man på båe proffer og syklister som allerede har lagt opp. Har du det som skal til for å slå proffene, slik at du egentlig kunne stilt i neste års treukersritt, eller henger du i strikken?

Jeg testet Zwift selv, og det er bare ett ord å si: Fantastisk. Det var bedre enn forventet, og jeg fikk æren av å sykle med selveste Boasson-Hagen også. Det vil si, han forsvant jo fort av gårde men det var artig så lenge det varte. Trening på rulle er en fin innendørs aktivitet. Dessuten er den skånsom mot leddene, noe som er veldig positivt med tanke på den treningen jeg har lyst til å legge ned i tiden framover.