Norges Ukronede dronning

Olympiske leker er over og alle eller de aller fleste av de som var der er tilbake i Europa igjen. Noen reiste faktisk videre og fikk med seg noen konkurranser i Asia, men de fleste reiste mot Europa igjen. Og det var ikke mange dager før neste hendelse var i farta igjen.

Sist helg fikk vi se en demonstrasjon av en dame som har gledet oss i mange år med sine prestasjoner.  Marit Bjørgen er den beste ski løper i verdenshistorien og vi er utroligglade for at hun er norsk. Nå i løpet av OL gikk hun forbi flere andre i antall medaljer og inntok toppen alene. Og også nå etter OL fortsetter hun sin ferd som skidronning i verden. En imponerende prestasjon hun gjorde her i Holmenkollen for noen dager siden.

Marit Bjørgen

Marit kom til verden i 1980 i bygda Rognes i Trøndelag. Som barn var det ikke kun ski som var hennes sport. Hun drev allsidig med sport. Langrenn, fotball og håndball alt etter sesongen. Allerede tidlig i barndommen var det hard trening på Marit og det ga resultater. Hun vant vel alt hun stilte opp på fra hun var ni og oppover i aldersbestemte klasser. Første gang hu ikke vant et skirenn var i 14-15 år klassen. Juniorlandslaget som atten åring, og debut i verdenscupen som nitten åring. Allerede som attenåring ble hun best i kvinneklassen i et langløp for damer over 56 kilometer.

Debuten i verdenscupen kom i Engelberg i 1999, men det var først i 2000 at første store resultat kom. Gull i lagtempo på rulleski.

Gjennombruddet kom året etter på en fem kilometer under Norges mesterskapet på ski i Steinkjer. Det medførte plass på elitelaget i 2001, og i 2002 kom først seieren. Det var et verdenscuprenn i sprint i Düsseldorf i Tyskland. Etter dette ble det mange seiere og du har kanskje vært med å følge henne opp gjennom årene slik jeg delvis har gjort. Langrenn både for herrer og damer har alltid fasinert meg.

Comeback

Det ble mange medaljer og utnevnelser fremover, men sist i 2015 kom kanskje den største og beste. Marit ble mamma sammen med Fred Børre Lundberg i desember 2015.

Men Marit har gjort comeback etter det og selv etter en barnefødsel så er hun tilbake helt i verdenstoppen igjen.

Det har blitt mange medaljer opp gjennom årene i forskjellige løp, men slik hun gjorde da hun gikk og vant 30 kilometeren i Holmenkollen nå nylig er noe av det mest imponerende jeg har sett noen gang i hvert fall.

Etter halvgått løp så lå hun rundt halvminuttet bak teten. I teten lå Ragnhild Haga, Jessica Diggins og Charlotte Kalla – altså meget sterke løpere. Men Marit som hadde byttet ski etter 13 kilometer begynte å spise sekunder jo lenger ut i løpet det gikk. Til slutt tok hun de igjen og gikk forbi og inn til seier. Noe av det mest imponerende jeg har sett noen gang. Vanskelig å beskrive med ord, så jeg håper du har sett det på TV selv.

Vil vi se Marit Bjørgen i samme gode formen neste sesong også?