Mange hendelser i farta i vinter

Jeg fortsetter å skrive om sport og da gjerne vintersport jeg. Det har jo vært ganske mange store hendelser i farta i denne vintersesongen, og verdensmesterskapene kommer jo som perler på en snor. Først var det alpin gjengen som var i gang, så var det langrenn, hopp og kombinert som var i farta. Og nå kun få dager etter at jeg skriver denne artikkelen skal skiskytter gjengen i fart – de står vel klare og bare venter på første startskudd om tre dager i Östersund i Sverige. Sverige har vært virkelig i «støtet» denne vinteren med to av tre vintersports VM. Alpin gjengen var nemlig også i Sverige i Åre. Mens hele «langrenns-sirkuset» har vært og gjort sine renn i Seefeld i Østerrike.

Alpint

I begynnelsen av februar i år gikk startskuddet for første rennet i alpin VM i Åre i Sverige. Og vi var alle i hele Norge klar over at dette ville bli et spesielt VM. Vår norske superstjerne gjennom mange år hadde nemlig på forhånd sendt ut meldingen at dette ble hans siste konkurranse på toppnivå. Karrieren til Aksel Lund Svindal var kommet til veis ende.

Han brøt vel gjennom og viste sitt potensiale første gang da han tok Gull i NM i 2003 i slalåm, Storslalåm og kombinasjonen. Sitt første store internasjonale resultat kom vel i 2005 når han tok sølv medaljen i Kombinasjonen under VM Bormio i Italia. Men det var vel først to år etter i Åre i Sverige at han virkelig skrev sitt navn inn i historien. Da tok han gullet både i utfor og i storslalåm. Men han hadde flere enkelt-seire i ulike disipliner mellom de to mesterskapene. Du kan selv lese mer om hans karriere her.

Men tilbake til årets VM. Norge tok i dette mesterskapet tre medaljer i herreklassene. Og det var nettopp Aksel som skulle markere sin avslutning sammen med sin gode venn Kjetil Jansrud. Dette skjedde i utfor rennet. Der ble de to nr. en og nr. to, og vi har vel lov til å si dessverre så var det Kjetil som vant. Tenk for en avslutning på karrieren det ville ha vært om han hadde tatt gullet! To hundredeler av et sekund var han bak i mål.

De siste medaljene i dette mesterskapet stod Henrik Kristoffersen for i Storslalåm, mens Ragnhild Mowinckel klarte å ta bronsen i Superkombinasjonen for damer.

Langrenn

Langrenn

Nå i de siste dagene av februar og de første dagene av mars har langrenns landslaget underholdt oss fra Seefeld i Østerrike med sine fantastiske resultater. Norge gjorde sitt aller beste ski-VM i historien. 25 medaljer ble resultatet, hvorav 13 av dem var av edleste valør.

10 av gullene kom i langrennssporet, to kom i kombinert og et gull kom fra damene i hopp bakken. Dette var i den totale medaljeoversikten sju medaljer bedre enn vår forrige bestenotering fra et VM. Og dette VM var landslagssjefen Vidar Løfshus sitt siste mesterskap. Dette hadde han gitt beskjed om i god tid før VM. For en avslutning – det skal bli tøft for neste mann som overtar å følge opp dette!