Kongen av skiskyting legger opp

Så har beskjeden kommet som vi alle har ventet på i veldig mange år egentlig. Eller i hvert fall vi som følger noe med på vinteridretten i Norge. Og da i denne runden er det skiskyting det er snakk om. Beskjeden om at Ole Einar Bjørndalen legger vekk børsa og har gått sitt siste løp på topp plan har kommet. Det har vi vel ventet på i flere år allerede egentlig innerst inne – mannen er jo godt opp i førti årene, men har bevist at ikke alle blir «idretts pensjonister» i tyveårene!

Karrieren

Selv om Ole Einar Bjørndalen legger bort topp idretts utstyret for seg selv personlig nå, så er det ikke sikkert det er det siste vi har sett til ham. Jeg vil tippe han har tilbud liggende om både trener og leder stillinger innenfor sporten både i inn og utandet.

Jeg tror at det absolutt ikke er lysten eller motivasjonen det står på for å fortsette enda lenger for denne utrolige mannen. Men råd fra sin nærmeste familie og støtteapparat og så videre. Og dette har han allerede bekreftet via media kanaler at er en riktig antagelse.

1992 kom den første medaljen internasjonalt – det var på juniornivå i Canada. Det var en tredjeplass og bronse i VM for lag. Etter dette bare økte det på med seiere og gode resultater sist på juniornivå og videre inn på senior nivå.

Første verdenscup poeng i 93, men første verdenscup seier lot vente på seg helt til 96 i Anterselva. Der vant han foran Vladimir Dratsjev og Halvard Hanevold på en 20 kilometer.

Han er i dag den mestvinnende skiløperen av verdens cupen sammenlagt for herrer, mens Magdalena Forsberg har samme antall for damer. 6 ganger sammenlagt seier. Sprint verdens cupen har han vunnet ni ganger i tillegg til hoved cupen.

Og sist men ikke minst stafett cupen sammen med laget hele ti ganger i karrieren. Alle sportsutøvere uttaler jo at det å vinne sammen med kollegaene er noe helt spesielt.

Første OL medalje kom i Nagano i 98.

Totalt har han åtte Olympiske gullmedaljer, 20 Verdensmesterskap og er hel haug andre seiere og pall plasseringer. Kunne nesten ha skrevet en egen bok bare om alle hans gode plasseringer i karrieren.

Privat

Ole Einar har vært gift to ganger mens han har vært aktiv utøver – er fortsatt gift med Darja Domratsjeva fra Hviterussland. Føre henne var han gift med Nathalie Santer-Bjørndalen. Begge disse damene er og har vært skiskyttere på høyeste nivå for damer.

Han er fra Simostranda og har konkurrert for de hele sin karriere som skiskytter. Som langrenns utøver gikk han for Byåsen IL.

Han har bodd i Østerrike i Obertilliach, men flyttet deler av året til Italia og Toblach for å få de aller beste treningsforholdene.

Slik kunne man bare ha fortsatt å ramse opp resultater fra hans sportslige prestasjoner og laget en egen bok om smarte trekk han har foretatt seg under sine treninger og så videre. Men alt dette kommer og har kommet ut allerede gjennom forskjellige medier, så jeg lar det ligge.

Avslutter bare med TUSEN TAKK Ole Einar Bjørndalen for alle de spennende timene du har gitt oss foran TV skjermen som skiskytter.