Ishockey VM

Det ble mye sykkel snakk i forrige artikkel eller blogg her. Men vi må jo ikke glemme andre store ting som skjer på sports fronten heller da. Norges iskrigere er jo også i full gang nå om dagen. Ishockey Verdens mesterskapet spilles i Danmark i år, og Norge er med. Når jeg skriver denne artikkelen så har de allerede spilt to kamper, men ingen av de er vunnet. Men de har fått med seg poeng i begge kampene.

VM i Ishockey

Verdensmesterskapet i Ishockey spilles hvert eneste år og blir arrangert av IIHF eller det Internasjonale ishockey forbundet. Årets utgave er det 82. i rekken, så det har blitt arrangert VM siden 1920. Frem til i 68 var det felles mesterskap i OL og VM de årene OL ble arrangert. Og fra 1990 fikk også damene sitt eget Verdensmesterskap.

VM i Ishockey

I år er det Danmark som er verts nasjon for Ishockey krigerne på øverste nivå. Det er første gang Danmark arrangerer VM for topp divisjonen. De har flere ganger tidligere arrangert både B og C VM, men aldri A VM.

VM i Ishockey

Årets kamper i VM går i to forskjellige byer. Herning som ligger på Jylland og har ishallen Jyske Bank Boxen, og København som har Royal Arena. Norge spiller sine kamper i Herning i gruppe B som også har landene Latvia, Danmark, Finland, Canada, USA, Tyskland og Sør-Korea. En tøff gruppe for Norge, men det bør være muligheter for å avansere til kvartfinalene. Etter sine to første kamper ligger de i hvert fall over streken for å komme seg videre. Men de har mange kamper igjen, og det er de tøffeste lagene og kampene som er foran dem. Klarer de å kapre noen poeng fra storlagene Usa, Canada og Finland så er mulighetene store for å avansere. Men da må de vinne over både Danmark og Sør-Korea.

Historikk og statistikk

IHF

Verdensmesterskapet i Ishockey har blitt spilt siden 1920. De første mesterskapene ble arrangert sammen med De Olympiske leker. Altså ble det bare VM hvert fjerde år. Men fra 1930 ble det også arrangert de årene mellom hvert OL. Før krigen ble det dermed totalt arrangert 13 VM. Og den store nasjonen i alle de årene var Canada. De vant 11 av de 13 mesterskapene. De to siste ble vunnet av USA i 1934 og Storbritannia i 1936. -36 var jo da OL år og i hvert fall i dag er det jo en sensasjon at et land som Storbritannia har vunnet i ishockey. Men selv om Canada har vært den største nasjonen i mange år så er det faktisk ikke de som har vunnet flest VM lenger. Det er det Russland og Sovjetunionen som har gjort. Men Canada er på en god andreplass.

Kvinnehockey

I kvinnehockey er det Canada som er den største nasjonen, mens USA også er langt oppe. De to landene har vunnet alle de 16 mesterskapene som har blitt arrangert siden 1990. Finland er en god nummer tre, men har aldri kommet lenger enn til bronseplass. 11 ganger av 16 mulige har det skjedd faktisk. De siste bronsemedaljene har Sverige, Russland og Sveits.