Ikke bare følg sesongbasert idrett

Jeg følger, som dere sikkert har forstått, mange forskjellige idretter. Mye vinteridrett, men også sommeridrett. Idrett av alle slag er underholdende på grunn av konkurransen. Jeg elsker konkurranser og er gjerne med i konkurranser selv.

Ikke bare følg sesongbasert idrett

Det er skikkelig underholdende å følge de forskjellige idrettene i høysesongen. Da er konkurranseinstinktet på topp og tilskuerne får se resultatet av alt det harde arbeidet. Grunnlaget blir lagt utenfor sesongen, altså før sesongen starter. Her har jeg fått øynene opp for ekstra spenning.

Konkurransene

Utfordringen er at det ikke kjøres mange konkurranser utenfor sesongen. Fotballag kjører treningskamper, noen utøvere har treningsleirer, men mange trener alene.  Norske fotballag har gjerne oppkjøringen til sesongen i varmere områder. Her kan de møte lag fra hele verden, og få kjørt inn angrep og ny taktikk. I tillegg må selvsagt alle spillerne trene individuelt hele tiden.  Heldigvis, journalister har øynene åpne. Resultater, intervjuer og annet legge derfor jevnlig ut. Det legges også ut informasjon på lagets hjemmeside.

Andre lagidretter prøver å gjøre det samme, utfordringen kommer gjerne i de idrettsgrenene hvor utøveren konkurrerer individuelt. Dette er slik som slalom, friidrett og lignende. Det kjøres sjelden rene konkurranser for disse idrettsgrenene utenom sesongen. Utenom uformelle konkurranser mellom individuelle utøvere. Mye av dette kan sportsinteresserte, som meg, finne på utøverens sosiale profiler.

Følg oppkjøringen

Følg oppkjøringen

Jeg liker som sagt å konkurrere. Litt mot meg selv og mye mot andre. Jeg har lært, gjennom prøv og feil, at kunnskap er spesielt viktig. Jeg må vite nok om emnet for å kunne gjøre de riktige taktiske valgene. Dette enten jeg spiller strategispill, snurrer kulen i hjulet eller bare prøver å finne fire like.

Med litt øvelse, vil du fort begynne å se mønstre. Du blir kjent med dine favorittutøvere. Du er selvsagt ingen trener og kanskje ikke en ekspert kommentator heller. Men du kan få inntrykket av hvordan sesong-oppkjøringen fungerer.

En utøver som sliter med å prestere på treningen kan fort få problemer med å prestere godt nok når sesongen begynner. Samtidig må man også ta hensyn til hvordan en vanlig oppkjøring ser ut for den utøveren. Mange spennende faktorer å ta hensyn til med andre ord.

Lag et system

Jeg elsker systemer, det innrømmer jeg gladelig. Jeg liker å føle jeg har kontroll og raskt kunne finne de svarene jeg ser etter. Målet er å kunne følge en utøver i både høysesong og lavsesong for å gjøre korrekte vurderinger i forhold til form og vinnersjanser.

Jeg må si at jeg ikke følger alle utøvere like nøye. Noen ganger følger jeg bare laget, det er enklere. Journalistene følger lagene nøye og de gjør mye av jobben for meg. Samtidig vil det alltid være noen stjerner man ønsker å følge ekstra nøye.

Et regneark, av typen Excel, er min favoritt. Der fører jeg inn resultater for alle typer konkurranser, formelle og uformelle. I den ene kolonnen fører jeg inn det resultatet jeg forventet. Da blir det lettere å sjekke om systemet virker.

Lag et system

Herm etter ekspertene

Uttrykket: Ingen grunn til å finne opp hjulet på nytt, passer utmerket i denne situasjonen. Det er mange forskjellige eksperter, journalister og andre som følger idrettsutøverne. Ofte har de helt andre kilder enn vi hobby entusiaster har.

De har også mer tid til å følge opp rykter, analysere resultater og annet. Dette er i mange tilfeller jobben deres, men vi har en annen jobb vi også må ivareta.

Så ikke vær redd for å ta med informasjonen som ekspertene kommer med. Dette finner du på journalistens egne nettsider, på deres sosiale media profiler og andre steder. Personlig, har jeg valgt ut noen spesialister som jeg følger. Jeg har fulgt dem over flere år og synes de ofte har rett.

Samtidig er det også viktig, mener jeg, å fange opp nye impulser. Det er mange nye journalister og sports interesserte som dukker opp og kommer med nye innspill. Nye tanker og nye systemer kan være positivt, men det er ikke alltid det fungerer i lengden.

Ikke vær redd for å herme etter ekspertene, selv helt nye eksperter, men alltid stol på din egen magefølelse.

Oppsummert

I begynnelsen så var jeg mest fokusert på å følge det som skjedde der og da. I fotball sesongen, handlet alt om fotball. Når friidretten var på topp, rettet jeg mitt fokus mot det. Det er det enkleste. Alle informasjonen er tilgjengelig fordi alle fokuserer på det samme.

Samtidig begynte jeg å følge noen sportsentusiaster som fokuserte på oppkjøringen til neste sesong. Først bare av ren nysgjerrighet og fordi den ene skrev meget bra. Så begynte jeg å lage mine egne systemer og oppdaget at oppkjøringen var en viktig faktor jeg måtte ta med i beregningen. Etter at jeg gjorde det til en vane å følge opp utøverne utenfor sesongen, har tippingen gått myte bedre.  Og når man ser at systemet virker, blir det skikkelig morsomt å følge de mange flinke utøverne.