Fotball VM

Jeg er glad i idrett og bruker mye tid foran tv for å se på idrett. Og nå snart nærmer det seg enda et stort arrangement som jeg ikke har nevnt i noen artikkel tidligere. Og det kommer kanskje av at dette arrangementet kun arrangeres hvert fjerde år. Nei det er ikke noe nytt Olympiske leker denne gangen. Det er Fotball Verdensmesterskapet. Midt i Juni måned sparkes det i gang i Russland og er det 21. VM i fotball for menn.

Mange arenaer

Det er mange kamper og mange arenaer som skal spilles og benyttes før man til slutt kan kåre den neste verdensmesteren i fotball. Totalt er det 32 lag som er kvalifiserte til å delta og det vil bli spilt totalt 64 kamper før verdensmesteren er klar. Men det er en del saker som er litt uvant i år. Flere av de nesten selvskrevne lagene har ikke klart å kvalifisere seg og dermed kan det bli et uvanlig mesterskap. Kanskje får vi en sensasjon og en «uvanlig» verdensmester denne gangen? Det hadde vært gøy for sporten om et nytt land hadde gått helt til topps!

Totalt skal det spilles fotball på 12 forskjellige stadioner i 11 forskjellige byer. Moskva blir hovedarenaen hvor finalen skal spilles. Moskva er også eneste by som har to arenaer som skal benyttes. Finalen skal spilles søndag 15. Juli på Luzjniki stadion i Moskva.

Kvalifiseringen

Flere «uvanlige ting» har skjedd i forkant av årets fotball VM. For aller første gang har samtlige 209 medlemsland av FIFA spilt seg gjennom kvalifiseringsrundene. Ja ikke Russland da som er vertsland og automatisk kvalifisert.

20 av de 32 lagene som skal spille årets VM spilte også VM for fire år siden. To nye land har kvalifisert seg til spill for aller første gang – Island og Panama. Island setter også ny rekord i denne sammenhengen med å være den nasjonen med færrest innbyggere som har kvalifisert seg til et fotball-VM.

Fire nasjoner returnerer for å delta etter å ikke ha vært med på alt fra 16 til 36 år siden de deltok sist. De fire landene er Senegal, Marokko, Egypt og Peru.

Mange husker vel Senegal som kom helt til kvartfinalen i 2002?

Forrige VM var et meget dårlig VM sett med nordiske øyne – ingen nordiske land var med. Men årets VM er noe helt annet – tre nordiske land skal spille men dessverre uten Norge denne gangen også.

Ikke kvalifisert

At Norge ikke kvalifiserer seg til fotball VM er ikke noen stor hendelse i fotball verden, men at ikke Italia for eksempel kvalifiserer seg er en ganske stor nyhet. Forrige Vm’s bronsevinner – Nederland – klarte heller ikke å kvalifisere seg. Flere andre store nasjoner fra andre kontinenter som ikke klarte å kvalifisere seg er Chile, Kamerun, New Zealand og USA.

Men det er jo mange store og gode nasjoner som er kvalifiserte da. Så at det blir mye god fotball i sommer er jeg ikke det minste bekymret for. Men som sagt kunne det være gøy med en litt uvanlig vinner av dette VM.