Først Kongen – så dronningen

Neste hendelse i farta utrolig raskt

Først kom beskjeden om at Kongen av vinteridrett trakk seg tilbake som aktiv utøver etter denne sesongen. I og for seg ingen stor overraskelse, men som alltid når noen gir seg som man har sett mye opp til så er det litt vemodig. Og bare tre dager senere kom beskjeden om at ski-idrettens Dronning også trekker seg tilbake fra aktiv satsing etter denne sesongen. Jeg snakker om Ole-Einar Bjørndalen og Marit Bjørgen. To av de aller største skisport utøverne verden noen gang har sett. Riktignok i hver sin gren av skisporten, men begge to er helt utrolige utøver innen sin gren av sporten.

Marit Bjørgen

Siden jeg allerede har skrevet en artikkel eller blogg om Marit Bjørgen for ikke lenge siden så må jeg være litt forsiktig så jeg ikke gjentar meg selv for mye. Men en så god ting kan da aldri skade og snakke litt ekstra om – hennes prestasjoner i skisporet og underholdningen vi har hatt fra å følge henne har jo bare vært helt utrolig. Hun har absolutt vært stort medvirkende til å glede seg ekstra til skisesongen skulle komme skikkelig i gang hvert eneste år.

Avsluttet på topp?

Dronningen av skisporet de siste årene har selvfølgelig hatt flere gode sesonger som kan trekkes frem igjen, men det er vel alltid det siste som er blitt gjort som man husker best. Men avsluttet hun karrieren internasjonalt med det råeste løpet hun noen gang har gjennomført når hun knuste sine motstandere i Olympiske Leker tidligere i år? Snakker selvfølgelig om 30 kilometeren klassisk som hun vant med nesten to minutters margin foran Krista Pärmakoski fra Finland.

Det er flere ting som jeg mener spiller inn at dette kanskje var Marits aller beste løp i karrieren og kanskje det mest betydningsfull på mange måter. 30 kilometer klassisk er vel «Dronning øvelsen» fremfor noen, og det henger meget hørt å ha Gull i den øvelsen fra de største mesterskapene mener jeg.

Hun har to Gullmedaljer på samme øvelse fra 2005 og 2013, men det var begge i Verdensmesterskap. Hun manglet denne seieren i et OL. Gull på 30 kilometer også i 2017 i Lahti, men det var fristil.

Og måten hun gjorde det på under årets OL er jo bare helt utrolig. Men det er jo beskrevet så mange ganger så jeg skal avstå fra å gjenta alt om det løpet her.

TAKK FOR ALT MARIT

Jeg tror bare jeg rett og slett skal stille meg bakerst i den lange køen med gratulanter og takke med et dypt bukk og en stor TAKK for alle de timene med vintersport underholdning hun har gitt meg og alle dere der ute (for min del via TV skjermen – men jeg har sett de live i Holmenkollen et par år faktisk). Det vil gå utrolig mange år før du begynner å gå bakover i historieboken. For det er nesten umulig å dag og skulle kopiere det du har gjort og gjennomført.

Jeg og alle andre ønsker deg lykke til videre i livet og håper du blir en stor bidragsyter også i fremtiden til sporten via en eller annen posisjon.

TUSEN TAKK.