Den store sykkelekspedisjonen

Det er viktig å ha drømmer og visjoner i livene våre, og noen ganger kan det være deilig å reise vekk i drømmene -enten om det er dagdrømmer eller drømmer som dukker opp når man sover. Jeg hadde for noen år siden en en drøm om å legge ut på flere måneders sykkeltur, eller som jeg skrev i overskriften; sykkelekspedisjon. Jo lenger tiden går, kanskje mer usannsynlig er det at denne drømmen noen gang blir realisert. Men den er ikke bortkastet eller glemt, fordi jeg tror vi mennesker har glede og nytte av å ha tankene på noe annet enn det hverdagslige hele tiden. La oss se litt nærmere på dette, og jeg bruker meg selv som eksempel og forteller om noe av det jeg har gjennomført på sykkelen opp gjennom årene.

Sykkel

Jeg avgrenser dette til å gjelde mine sykkelprosjekter, men det er klart jeg har også hatt – og har drømmer som dreier seg om annet enn bare sykkel. Helt fra jeg var liten gutt så har sykkel vært min store interesse, hobby og ja til og med en lidenskap vil jeg si. Dette skal ikke bli noen sykkeldagbok fra undertegnede, men jeg kommer til å trekke frem noen av milepælene i mitt sykkelliv så langt.

Den første langturen

Jeg var nok i 5-6 årsalderen, da jeg la ut på det som for meg på den tiden var det man kan kalle en langtur. Distansen var bare 30 kilometer, men jeg syklet alene og jeg husker jeg måtte mase lenge på foreldrene mine før jeg fikk lov. I løpet av skoleårene ble det flere og lengre og lengre langturer, hvor det toppet seg i 8.klasse da strekningen Lillestrøm-Trondheim ble tilbakelagt.

Den første langturen

Styrkeprøven som 16 åring

Sykkel var for meg både til nyttebruk, men også til trening og hobby. På denne tiden var jeg ikke med i noen klubb, men syklet ente alene eller med venner. Året er 1985 og jeg melder meg på min første Styrkeprøve, altså den kjente turrittet fra Trondheim til Oslo. Selv om jeg hadde mye sykkelerfaring, så ble den første Styrkeprøven en hard prøvelse for meg. Men allerede året etter stod den unge mannen på startstreken i Trondheim, klar for en ny tur over fjellet til Oslo.

Lindesnes-Nordkapp

Jeg hadde i løpet av voksenlivet satt meg et mål om å sykle Lindesnes-Nordkapp, og dette skulle gjennomføres innen jeg var 40 år. Sommeren jeg ble 39 år så ble denne drømmen en realitet, jeg syklet alene ut fra Lindesnes fyr den 4.juli 2007 – ankomst Nordkapp var planlagt til 21.juli. Turen ble gjennomført alene og uten noe support underveis, med unntak av mye dårlig vær som man venner seg til, ble det en topp tur og en stor milepæl for meg som syklist.

Innsamling til kreftsaken

Det siste jeg gjorde før jeg pussig nok mistet litt av gløden for sykling, var å organisere en langtur på sykkel – innsamling til Aktiv mot kreft var også baket inn i opplegget vårt. Starten gikk på en single speed i Trondheim, og målet var i Frankrike og Tour de France. Når vi kom frem til Frankrike, var det Tour de France som ventet oss. Jeg kan ikke si annet enn at denne turen var fantastisk, og ikke minst den gode følelsen av å ha gjennomført det sportslige – men også det at vi klarte å samle inn 50.000, – til kreftsaken kjentes veldig godt. Drømmer, mål og visjoner er viktig, og neste prosjekt er sykling i Asia.